Akumulator za auto

Pokretanje svakog automobila događa se uz pomoć energije koja se dobiva iz jednog njegovog važnog dijela. Akumulator je glavni proizvođač struje u automobilu i upravo je on zaslužan za pokretanje motora i to na način da pretvara jednu vrstu energije u drugu.

Vozači su itekako svjesni njegove važnosti, osobito u hladnom periodu godine, jer prazan ili pokvaren može značiti samo jedno, a to je nemogućnost vožnje automobilom. Zbog toga većina njih vodi brigu o akumulatoru i rijetko kada im se događaju nepredvidive nezgode s akumulatorom. Neodržavanje vozača može dovesti do situacije da mora ranije zamijeniti akumulator koji se pokvario, prerano istrošio ili koji radi smanjenim kapacitetom.

Anlaser je zadužen za punjenje

Akumulator i anlaser ključne su komponente pokretanja motora, a rade tako da akumulator napaja anlaser koji pokreće auto, a tijekom vožnje anlaser dobivenu električnu energiju vraća u akumulator koji se na taj način opet puni.

Punjenje akumulatora
Punjenje akumulatora

Akumulator u nekoliko sekundi može izbaciti jako puno energije, ali ako se isprazni do kraja njegov će radni vijek biti ozbiljno skraćen. Zato uvijek morate paziti da ga ne ispraznite, što se vrlo često zna dogoditi ako ostavite radio ili upaljena svjetla tijekom noći.

Vrste akumulatora

Većina modernih su olovni akumulatori, dok najviši i najskuplji automobili imaju još razvijeniji model u obliku litij-jonske baterije. Također, većina vozača misli da je najgori period za akumulatore zimski period, ali istina je vrlo drugačija.

Akumulator Goodyear
Akumulator Goodyear

Ljetne vrućine su te koje ubrzavaju starenje i smanjivanje njegovog kapaciteta. To će uzrokovati sporije punjenje, a brže pražnjenje zimi. 

Također, nemojte propustiti sljedeći članak: Vožnji ljeti bez problema uz klimu u autu

Održavanje produljuje vijek trajanja

Dodatni minus za akumulatore je i korozija koja se vrlo često pojavljuje na njima. Nju također u najvećem broju slučajeva uzrokuje vrućina, a može se sanirati korištenjem posebne masti koja štiti polove akumulatora i stezaljke od oksidacije. Mast je pristupačne cijene i vrlo jednostavna za korištenje stoga nemojte izbjegavati ovako jednostavan posao. 

Pravilno održavanje akumulatora

Važno je i voditi brigu o razini destilirane vode u akumulatoru što zapravo znači brinuti i kontrolirati nivo elektrolita. Ako akumulator ne radi na svojoj optimalnoj razini,  snizit će se razina elektrolita i time će se otvoriti mogućnost pojave greške na akumulatoru. Kako bi se izbjegla ova situacija mora se redovito kontrolirati razina elektrolita u automobilu i po potrebi dolijevati destilirana voda prema uputstvima.

Kako provjeriti i napuniti akumulator

Ako niste sigurni koliko je vaš akumulator napunjen i da li se uskoro bliži vrijeme za kupnju novog , možete vrlo jednostavno provjeriti koliko je napunjen i to pomoću mjerača. Napunjenost akumulatora bi se trebala kretati oko 12 V, a izmjerite li 11 volti ili manje možete se odmah baciti u potragu za novim akumulatorom jer vaš će vas akumulator još malo ostaviti na cjedilu.

Akumulator je potrebno redovno servisirati, osobito ako se želite uputiti na dulji odmor jer problemi s autom zasigurno nisu vrsta odmora koju ste imali na umu. Svakih nekoliko mjeseci prebrišite njegov poklopac i na polove akumulatora nanesite zaštitnu mast. Svaki puta kad to radite provjerite jesu li kleme dobro pričvršćene na svom mjestu. Za svaki slučaj trebali biste u prtljažniku imati kablove za startanje, osobito ako vam vaš akumulator ne ulijeva povjerenje. 

Autoelektrika je sustav električnih komponenti visoke važnosti

Rad svakog automobila ovisi o njegovim električnim komponentama, ali ne o svima. Dok se automobil i dalje može kretati bez uključenih grijača sjedala ili autoradija, on se bez nekih električnih komponenti ne može uvijek kretati. Bez obzira na to jesu li ključne za rad, sve one se zajednički nazivaju autoelektrika.

Auto svjetla su jedna od takvih komponenti jer vožnja noću bez svjetala je potpuno nezamisliva i može uzrokovati veliku opasnost po pješake u prometu. Još jedan sigurnosna komponenta koja s pokreće pomoću struje su brisači, dio automobila bez kojeg je vožnja  na kiši nezamisliva i također može ugroziti druge sudionike u prometu.

Najvažnija je autoelektrika za pokretanje. Bez anlasera paljenje automobila ne bi bilo moguće jer upravo on daje startnu iskru za pokretanje motora. Nakon toga prestaje s radom, ali se nastavlja puniti tijekom vožnje i tako osigurava svim električnim dijelovima napajanje za rad.

Koliko dugo možete držati uključenu auto akustiku prije nego što vam se isprazni akumulator? Bez ispravnog akumulatora, radio jednostavno neće raditi. U prosjeku, obični automobilski akumulator koji napaja auto radio općenito će raditi nevjerojatnih 10 do 12 sati.

Kvar električnih komponenti na autu nije posao za automehaničara već za auto električara koji je zadužen za njihov popravak. Iako se neki od tih popravaka mogu učiniti sami to ipak nije preporučljivo jer je često riječ o vrlo osjetljivim popravcima za koje je potrebno malo više iskustva. Autoelektrika može biti veoma zeznuta i bitno je da na njoj radi profesionalac.

razhladni sustavi za auto

Rashladni sustavi automobila su ključni za motor

Razmišljamo li u automobilima u cjelini, vjerojatno će se svi složiti da je motor njihov najvažniji dio. On je pokretač svega pa je stoga iznimno važno da je on ispravan.

By admin