Akumulator spada u potrošne dijelove automobila. On služi kao skladište za električnu energiju koja će automobilu biti potrebna. A automobil treba energiju za razne funkcije. Isto tako, današnji automobili su prepuni brojnih elektroničkih uređaja koji također trebaju energiju za rad.

Nekada je auto radio bio jedan od rijetkih dodatnih dijelova za koje je bila potrebna dodatna energija iz akumulatora. Danas su auto radije zamijenili veliki multimedijski sustavi koji su u stanju vozaču pružiti puno više, no ujedno traže i puno više energije. Budući da tu energiju crpe iz akumulatora, on će se puno brže isprazniti.

Odabir odgovarajućeg akumulatora

Jednom kada ćete morati zamijeniti svoj akumulator koji je otkazao poslušnost, možda ćete imati problema s odabirom odgovarajućeg. Naime, brojne trgovine u kojima se nudi auto oprema u svojoj ponudi će imati vrlo veliki izbor. A kako u toj gomili odabrati odgovarajući akumulator za vaš automobil?

Prije svega, morate pripaziti na veličinu akumulatora. U neke automobile mogu se postaviti akumulatori različitih veličina, dok ćete za neke morati kupiti akumulator točno određenih dimenzija. Stoga je najbolje usporediti dimenzije s onim koji imate trenutno u automobilu. Još dva podatka koja se mogu pronaći u specifikacijama imaju kratice CCA i RC. Prva je kratica od “cold cranking amps” ili struja hladnog starta. Druga je kratica od “reserve capacity”, odnosno pričuvni kapacitet. Naravno, kao i kod drugih uređaja, što su te vrijednosti veće, akumulator je bolji i jači. Ako i dalje niste sigurni za koji se model odlučiti, uvijek možete zatražiti prodavača za savjet.

Pomoć pri ispražnjenom akumulatoru

Možda se i vama nekad dogodila sljedeća situacija. Otišli ste negdje automobilom, parkirali ga i kada ste se vratili i pokušali nastaviti put, automobil neće upaliti. Krivac za to je vrlo vjerojatno ispražnjen akumulator. Srećom, u većini slučajeva ga je moguće i napuniti i nastaviti vožnju. No, za to vam je potreban ispravan akumulator iz nekog drugog automobila.

Postupak punjenja u tom slučaju je zapravo vrlo jednostavan. A da biste to uspješno izveli, bit će vam potrebni kablovi. Ako ih imate, potrebno je jedan kraj crvenog kabela postaviti na pozitivan pol praznog akumulatora, a drugi na pozitivan pol punog. Jedan kraj crnog kabela potrebno je spojiti na negativan pol punog akmulatora, a drugi kraj na neobojeni dio u području motora kod neispravnog automobila. Nakog toga se prvo pokrene automobil s punim akumulatorom i ako ste sve dobro spojili, trebali biste uspjeti pokrenuti i automobil s praznim akumulatorom.

Nemojte dugo čekati s kupnjom novog akumulatora

Ako vam se dogodila ranije spomenuta situacija i uspjeli ste pokrenuti automobil nakon punjenja akumulatora, svakako razmislite o kupovini novog. Jer pitanje je kada će se takva situacija opet ponoviti. Isto tako, u nekim slučajevima će akumulator biti u toliko lošem stanju da mu neće pomoći čak niti taj pokušaj punjenja. U tom slučaju, jedini način za pokretanje automobila će biti zamjena akumulatora.

Bitno je pripaziti i da stari akumulator propisno zbrinete, budući da on može predstavljati opasnost za okoliš. Trgovine uglavnom mogu za vas zbrinuti akumulator, no ukoliko ga kupujete putem Interneta, stari svakako odnesite na za to predviđena mjesta te time pokažite brigu za okoliš.

Veliki izbor u lokalnim i internetskim trgovinama

Akumulator se danas može pronaći u brojnim trgovinama u kojima se prodaje auto oprema. Možete birati između mnoštva proizvođača, ali i raznih veličina i snaga. Budući da je riječ o dijelu automobila koji je vrlo bitan, preporučuje se da se pri zamjeni ipak odlučite za one skuplje i u pravilu kvalitetnije modele. O tome koliko su neki modeli dobri govori i podatak da proizvođači daju dugogodišnja jamstva. Ukoliko vam se u tom periodu akumulator pokvari ili isprazni, proizvođač će vam ga zamijeniti za novi.

Ako pak niste zadovoljni s ponudom u lokalnim  trgovinama, uvijek se možete okrenuti i Internetu. Kao što je slučaj s brojnim drugim autodijelovima i opremom za auto, možete pronaći brojne trgovine u kojima se nude akumulatori, nerijetko i s većim izborom i povoljnijim cijenama nego u lokalnim trgovinama. No, brojni vozači se još uvijek dosta često okreću kupnji u lokalnim trgovinama jer mnoge trgovine nude i mogućnost besplatne ugradnje. Na taj način vozač može doći u trgovinu autodijelovima, odabrati željeni model i već za nekoliko minuta će ga imati ugrađenog u svom automobilu.

Zamijenite zupčasti remen na vrijeme. Zupčasti remen ima svoj vijek trajanja pa se obavezno treba mijenjati, jer ukoliko dođe do pucanja, nastale štete znaju i deseterostruko nadmašiti cijenu zamjene dotrajalog remena. Čitaj više …

By admin