Auto žarulje na Nissan autu

Postoji nekoliko nužnih stvari vezanih uz vaš automobil, a koje mogu napraviti veliku razliku u kvaliteti vožnje. Jedna od tih stvari su i auto žarulje, koje su u posljednjih nekoliko godina doživjele pravi procvat u svim segmentima. Današnje moderne žarulje su vrhunske kvalitete, vrlo su dugotrajne i iznimno funkcionalne, a sve to znači da vožnja s njima nikada nije bila ugodnija i sigurnija.

Izbjegavajte nekvalitetne žarulje za auto

Mnogi zanemaruju važnost auto žarulja u prometu, nesvjesni opasnosti koju nosi vožnja u slabo osvijetljenim uvjetima ili vožnja tijekom loših vremenskih uvjeta. Loše i nekvalitetne auto žarulje smanjuju razinu sigurnosti na cesti ne samo za vas već i za ostale vozače na cesti. Nađete li se u situaciji sve češćih loših vremenskih uvjeta, jake kiše ili magle, kvalitetna žarulja može donijeti ogromnu razliku.

Kvalitetne žarulje za auto
Kvalitetne auto žarulje povećaju razinu sigurnosti na cesti

Vrste žarulja za auto

Postoje razne auto žarulje, a one se razlikuju po:

  • obliku
  • boji
  • veličini
  • vrsti žarne niti 
  • i nekim dodatnim faktorima

Svaka od njih ima svoje mane i prednosti, ali ipak moramo priznati da modernije žarulje pružaju mnogo veću komociju tijekom vožnje od žarulja klasične izrade. Moderni modeli auto žarulja su napravljeni da traju dulje, daju veću jačinu svjetlosti.

Klasične “volframove” žarulje

Klasične auto žarulje su najjednostavnije žarulje čiji je najvažniji dio volframova nit. Takva se žarulja i fizički zagrijava na visoku temperaturu što joj skraćuje vijek trajanja, a nakon nekog vremena količina volframa u njoj se smanjuje stoga žarulja slabije radi pa se smanjuje jakost svjetlosti. To zahtijeva češću izmjenu žarulja  Noviji automobili rijetko imaju ovaj tip auto žarulja.

Volframove auto žarulje
Klasične volframove auto žarulje slabije rade

Halogene 

Halogene auto žarulje su također u raširenoj upotrebi i slične su klasičnim volframovim žaruljama ali zbog dodatka broma i joda u balon od žarulje mogu razviti još veću količinu svjetlosti. Veličinom su manje, njihova je radna temperatura viša, a viši je i tlak plina u njima. Viša temperatura ujedno znači i višu razinu svjetlosti. One također imaju i dulji vijek trajanja jer ne gube volfram iz svojih žarnih niti. 

Video: Prava istina o auto žaruljama

Halogene žarulje imaju jako dobar omjer cijene i kvalitete te su dugi niz godina bile prvi izbor većine proizvođača automobila. Najbolji modeli halogenih žarulja nadmašuju sve prosječne žarulje za barem 50%, a njihova je duljina snopa duža za šezdesetak posto što je velika razlika tijekom vožnje.

Izbojne ili xenon 

Posebna vrsta auto žarulje naziva se izbojnim ili xenon žaruljama i vrlo su popularne među vozačima. Riječ je žaruljama koje nemaju žarnu nit već su ispunjene plemenitim plinom kao što je ksenon ili neon. Funkcioniraju na principu stvaranja električnog luka između dvije elektrode što omogućava brzo postizanje pune jačine svjetlosti prilikom pokretanja automobila. Glavna svjetla na automobilima pune se plinom ksenonom, dok se svjetla za kočnice pune neonom.

Takve žarulje troše jako malo energije za pokretanje i cjelokupni rad, a njihova razina svjetlosti je jako visoka. Takva je vrsta žarulja jako dugotrajna i iznimno otporna na sve vanjske faktore, pa čak i udarce. Da bi se omogućio prijenos energije između elektroda postavljeni su posebni transformatori koji omogućuju postizan je vrlo visokih voltaža.

LED žarulje – tehnologija svjetlećih dioda

LED žarulje ili svjetleće diode funkcioniraju na potpuno drugačijem principu od ostalih auto žarulja. One su izrađene od poluvodiča kroz koje se propušta struja kako bi počeli emitirati svjetlost. Veliki plus ovog načina rada je u tome što se na taj način ne proizvodi toplinska energija već samo svjetlosna pa je stupanj korisnosti LED rasvjete na autu jako visok. LED žarulje za auto imaju više boja svjetlosti, a one ovise o sastavu gore navedenog poluvodiča. 

LED žarulje su:

  • iznimno učinkovite
  • proizvode dug snop svjetlosti 
  • prilikom paljenja automobila se odmah uključuju na svoju maksimalnu jačinu
  • nije im potrebno zagrijavanje

Zbog toga su jako popularne i vrlo čest izbor vozača.

Troše znatno manje energije

Parkirna ili pozicijska svjetla za auto obavezan su dio opreme svakog automobila i koriste se za označavanje vozila. Ona ne mogu služiti za vožnju jer ne odražavaju dovoljno svjetlosti i tome služe dnevna svjetla ili farovi. Pozicijska su svjetla važna ostalim sudionicima u prometu jer su vidljiva drugim vozačima u trenu kada se auto zaustavi.

Pozicijska svjetla zovu se i parkirnim svjetlima i njihova je glavna svrha osvjetljavanje vozila dok je vozilo parkirano ili se nalazi na svom položaju. Mnogi zanemaruju važnost vidljivosti vozila u mirovanju nesvjesni opasnosti koja prijeti automobilu koji nije vidljiv na cesti.

Svjetla za poziciju na prednjem dijelu automobila su bijele boje, a na stražnjem dijelu su crvene boje. Veća vozila često imaju i bočna pozicijska svjetla kako bi bili što vidljiviji na cesti. Pozicije za auto stradavaju češće nego ostala rasvjetna tijela na automobilima jer se nalaze prilično nisko, ali njihova je izmjena relativno povoljna.

By admin