Vrlo je interesantno koliko su auto žarulje zanemareni dio automobila s obzirom na to da su iznimno bitne u vožnji i da, ispravno odabrane i postavljene, maksimiziraju sigurnost vozača u svim vremenskim uvjetima. 

Zbog toga je jedna od čestih pogrešaka vozača upravo manjak interesa za auto žarulje i njihovu kvalitetu vrlo često poduprijeti tvrdnjama da je svejedno koje žarulje kupiti jer su sve iste. No istina je sve, samo ne to, jer dobra žarulja doslovno čuva vašu glavu tijekom vožnje.

H7 LED auto žarulje
Auto žarulje H7 LED

Auto žarulje se razlikuju

Sve žarulje nisu i ne mogu biti iste jer postoji mnogo proizvođača auto žarulja, mnogo cjenovnih razreda, ali i mnogo namjena žarulja. Ne voze svi vozači svoje aute u istim uvjetima i okruženju niti su svi vozači identični i svaki ima svoje preference što se tiče rasvjete.

Osim modela, auto žarulje dijelimo u sljedeće najpoznatije skupine:

 • halogene sijalice
 • xenon žarulje
 • LED svjetla za automobil

Upoznat ćemo vas s osnovnim pojmovima i značajkama žarulja i preporučiti vam one koje pružaju maksimum koristi u bilo kojoj prilici.

Vrste automobilskih žarulja

Iako ovo pitanje sugerira neki jednostavan odgovor jer “žarulja je žarulja”, u stvarnosti je izbor auto žarulja puno zahtjevniji.

Auto žarulje se razlikuju prema: 

 • veličini
 • obliku
 • količini žarnih niti
 • obliku sjedišta u koje dolazi 
 • formi priključka 

Možemo ih podijeliti u četiri osnovne skupine. Postoje žarulje:

 • tipa E (žarulje s metalnom niti)
 • tipa H (halogenke)
 • tipa D (izbojne žarulje)
 • LED auto žarulje tj. svjetleće diode.

Kako bi otkrili koje vam najbolje odgovaraju morate znati nešto o svakoj od njih. 

Auto žarulje s metalnom niti

Auto žarulje tipa E ili žarulje s metalnom niti u sebi sadrže volframovu nit, a zrak u žarulji je ispunjen dušikom i kriptonom. Ona se užari do čak 3000 °C, a kvaliteta rasvjete joj se smanjuje s vremenom jer volfram isparava i taloži se po staklu žarulje zbog čega se smanjuje i jačina svjetlosti.

Auto žarulje tipa E ili žarulje s metalnom niti
Auto žarulje tipa H – halogenke

Halogene sijalice

Auto žarulje tipa H ili popularne “halogenke” također sadrže volfram, ali plin kojim je punjena žarulja sadrži i brom i jod pa mogu postići još višu radnu temperaturu od obične žarulje pa samim time i jače svijetle.

Izbojne žarulje

Žarulje tipa D tj. izbojne žarulje uopće nemaju žarnu nit. Svjetlost se dobiva putem dviju elektroda, a plemeniti plinovi unutar staklenog balona su ksenon ili neon, ovisno za koje svjetlo na autu se radi žarulja.

Zašto ksenon i neon auto žarulje? Zato jer se kod oba brzo postiže maksimalna jačina svjetlosti koja približno odgovara dnevnoj svjetlosti. Ove su žarulje naprednije i od žarulja s metalnom niti i od halogenih žarulja jer:

 •  troše puno manje struje
 • dulji im je vijek trajanja
 • daju puno više svjetlosti

LED žarulje za auto

Najpopularnije žarulje danas su svakako LED žarulje koje rade na potpuno drugom principu od ostalih navedenih žarulja. One imaju puno bolji stupanj korisnosti i jačinu svjetlosti jer funkcioniraju putem poluvodiča i električna energija se pretvara samo u svjetlost, ne i u toplinsku energiju.

H7 LED žarulje su dugotrajno i kvalitetno rješenje za vaš auto

Zastupljenost LED žarulja u svakodnevnom životu je sve veća jer su se svojom efikasnošću i štedljivosti pokazale kao dobar saveznik u svim segmentima života. Koriste se u kućanstvima, poslovnim prostorima, trgovinama, proizvodnim pogonima i svim drugim mjestima koja zahtijevaju dobro osvjetljenje i ekonomičnost.

Video: Kako ugraditi LED sijalice u auto

Jednako koliko su promijenile vaš posao i dom LED žarulje mogu promijeniti i vašu vožnju te je napraviti mnogo ugodnijom i sigurnijom. H7 LED žarulje su izuzetno kvalitetne i dugotrajne auto žarulje koje su odmah nakon prvog izlaska na tržište pokazale kolika im je prednost pred ostalim modelima žarulja za auto.

Zbog čega H7 LED žarulje?

Jedna od najbitnijih značajki H7 LED žarulja odnosi se na njihov rad pri lošim vremenskim prilikama i smanjenoj vidljivosti. Zbog velikog snopa svjetlosti one omogućuju veću vidljivost i lakšu vožnju, a samim time i sigurniju vožnju. H7 LED žarulje proizvode mnogo manje toplinske energije od halogenih žarulja pa se vrlo rijetko kvare i imaju dugi vijek trajanja.

H7 LED žarulje su dugotrajne auto žarulje
H7 LED žarulje su izuzetno kvalitetne

Vozači cijene i njihovo svojstvo brzog uključivanja i spremnosti na rad pa nema dodatnog čekanja pri pokretanju auta. No najbitnija stvar kod ovih žarulja je u njihovom svjetlosnom snopu koji svijetli jednakom jačinom bez obzira na udaljenost od farova i time omogućuje sigurnu vožnju.

Dodatan plus ovih žarulja je i njihova cijena koja se smatra srednjim rangom cijene i zapravo je povoljna s obzirom na to da H7 LED žarulja može trajati čak do 50 tisuća sati.

By admin