Automobili koje danas viđamo na cesti sve su snažniji po performansama, imaju sve više naprednijih uređaja i sustava ugrađenih. Jednostavno, bolji su u svakom pogledu od onih prije nekoliko godina. To i ne čudi, s obzirom da ipak tehnologija nezaustavljivo ide naprijed, što se itekako može vidjeti na automobilskoj industriji.

No, problem koji je i dalje prisutan je onečišćenje okoliša koje uzrokuju ispušni plinovi iz auta. Sve veća snaga auta ima za posljedicu i izgaranje sve više plinova koji mogu naštetiti okolišu. Zbog toga je ispušni sustav vrlo važan, a posebno katalizator kao jedan od njegovih glavnih dijelova.

Općenito o katalizatoru u automobilu

Auto katalizator je dio ispušnog sustava automobila i kako bi bio što učinkovitiji, postavlja se što bliže motoru, koji je glavni uzročnik ispuštanja štetnih plinova. On se također sastoji od više različitih dijelova, a jedan od najvažnijih, a vjerojatno i onaj za koji su čuli mnogi vozači je lambda sonda. Katalizator u autu ima brojne funkcije, a dvije glavne su:

  • Proćišćavanje štetnih plinova koje proizvodi motor
  • Smanjenje buke

Princip rada proćišćavanja plinova je takav da one štetne plinove (NOx, CO i HC) pretvara u one koji nisu štetni za okoliš (NO2, CO2 i H2O).

Auto katalizator
Auto katalizator je dio ispušnog sustava automobila

Prepoznajte problem s ispušnim sustavom

Kada dođe do problema s ispušnim sustavom, u velikom broju slučajeva je to znak da je došlo do kvara katalizatora, odnosno do njegove istrošenosti. Čak i oni vozači koji se ne razumiju previše u autodijelove, mogli bi po određenim znakovima prepoznati da je došlo do problema s katalizatorom. Neki od znakova su:

  • Tijekom vožnje se čuje zvuk zveckanja (to znači da je došlo do kidanja uloška u katalizatoru)
  • Kada se prekorači određena sigurnosna brzina kod automobila, upalit će se lampica za provjeru motora na kontrolnoj ploči
  • Automobil ima sve manje snage i može trzati tijekom vožnje
  • Nešto veća potrošnja goriva

Primijetite li bilo koji od ovih znakova, svakako što prije posjetite automehaničara kako bi on pronašao kvar. A kvar će u većini slučajeva pronaći spajanjem vašeg auta na posebni dijagnostički sustav. Imajte na umu da u slučaju problema s katalizatorom, često je u tom dijagnostičkom sustavu moguća pojava greške P0420.

Uklanjanje katalizatora

Zbog čestih problema s katalizatorom na automobilu, bilo da je riječ o kvaru ili istrošenosti, neki vozači su se odlučili za njegovo uklanjanje. No, to prije svega nije legalno i to nikako ne biste trebali raditi. Automobil iz kojega je uklonjen katalizator neće moći zadovoljiti sve propisane norme vezane uz emisiju štetnih plinova te ćete imati problema na tehničkom pregledu, čiji je osnovni dio i provjera ispušnog sustava automobila. 

Katalizator u autu
Katalizator u autu ima brojne funkcije

S obzirom da njegov rad nagleda i lambda sonda, tijekom uklanjanja su potrebne i određene softverske intervencije vezane uz nju. U suprotnom, ona bi tijekom vožnje prebacivala katalizator u sigurnosni način rada. 

Vrste katalizatora u automobilu

Kada dođe do kvara ili istrošenosti katalizatora, možete se odlučiti za njegovo čišćenje ili kupnju novog. A taj novi može biti originalni, zamjenski i univerzalni. Najbolja, a ujedno i najskuplja opcija je originalni katalizator za auto koji je istovjetan onome koji ste dobili s automobilom ako ste ga kupili novog. On bi prema procjenama trebao trajati i do oko 200 tisuća kilometara, slično kao i onaj koji je dobiven pri kupnji novog auta. 

ambda sonda u automobilu
Lambda sonda u automobilu brine se da je omjer zraka i goriva u cilindru optimalan

Zamjenski katalizator je također odlično rješenje i najbolje je odabrati onaj model koji proizvode neke renomirane tvrtke poznate po proizvodnji odličnih zamjenskih autodijelova. Iako neće biti iste kvalitete kao i oni originalni, za dosta nižu cijenu predstavljaju odličnu vrijednost za novac. Kao najjeftinija opcija ističe se univerzalni automobilski katalizator koji bi trebao pristajati na sve modele automobila, no njegova učinkovitost nije niti približno dobra kao ona originalnog ili zamjenskog modela pa se zato vozači ipak radije odlučuju za jednu od prve dvije opcije.

Zadaće lambda sonde

Lambda sonda u automobilu brine se da je omjer zraka i goriva u cilindru optimalan te se nalazi na samom katalizatoru. Problem često može nastati kod automobila s benzinskim motorom jer oni mogu imati bogatu ili siromašnu smjesu goriva, a tada automobilska labda sonda omjer zraka i goriva podešava do onog koji najbolje odgovara motoru. Ona radi tako da utječe na brizgaljke motora putem središnjeg računala.  

Učinkovitost lambde sonde je puno veća kod automobila s dizelskim motorima jer oni proizvode manje emisije CO i HC plinova. 

By admin