Automobili su naše najveće pomagalo – koristimo ih svakodnevno, nalazimo im svrhu pri putovanju u školu, na posao, na fakultet, u dućan. Ne možemo bez njih i zato je jako bitno da ih cijenimo i popravljamo kad je to potrebno. Puno je jeftinije popravljati ih na vrijeme nego kasnije rješavati probleme koje smo ignorirali.

Postoji ogroman broj komponenti u svakom vozilu i ponekad je teško primijetiti da se nešto dešava. Zato svake godine, nekada i češće, treba odvesti vozilo na tehnički pregled i riješiti potencijalne probleme. Mehaničar će vas uputiti u to da li je vaše vozilo problematično ili ne.

Ime DPF filter znači Diesel Particulate Filter, što nam daje do znanja da samo motori koji rade na dizel trebaju ovu komponentu.

Jedan od tih potencijalnih problema može biti i DPF filter, komponenta koja se uvela u 2009. godini s takozvanim Euro 5 standardom. Otkad je uveden taj standard, svi moramo imati navedeni filter kako bismo zaštitili zemlju. Kroz nastavak teksta donosimo vam više informacija o njemu i odgovore na pitanja:

  • čemu služi DPF filter?
  • što je EGR ventil?
  • kako ih održavati?
  • gdje se može kupiti auto dijelove?

Što je točno DPF filter?

Ime DPF filter znači Diesel Particulate Filter, što nam daje do znanja da samo motori koji rade na dizel trebaju ovu komponentu. Sagorijevanje dizela tijekom rada motora može biti štetno i problematično za okoliš, zbog čega imamo ovaj filter koji sve te stanice čađe skuplja i onda ih odbacuje na adekvatan način.

Sagorijevanje dizela tijekom rada motora može biti štetno i problematično za okoliš

Naše se štetne emisije smanjuju i do 80% upravo kad imamo DPF filter, a danas je vožnja dizelskog vozila bez tog filtera i kažnjiva. Takav se filter regenerira pasivno i aktivno – pasivno se sam regenerira iznad neke temperature, a aktivno se radi ili kod mehaničara ili procesom vožnje pod specifičnim uvjetima, ovisno do motora.

Općenito je najbolje pregledavati filter kod mehaničara, a on će vam onda i regenerirati isti. Ako se filter „zapuši“, morat ćete kupiti novi, a to nije trošak koji si želite uskoro. Cijena filtera se kreće između 300 i 700 eura za većinu automobila, ovisno o tome koji model točno trebate.

EGR ventil

EGR ventil je slična komponenta – ovaj ventil pomaže tijekom cirkulacije ispušnog plina te pomoću njega automobil može ispušne plinove iskoristiti više puta. Noviji automobili moraju imati ovaj ventil, iako još uvijek nije zakonski reguliran.

EGR ventil je slična komponenta – ovaj ventil pomaže tijekom cirkulacije ispušnog plina

EGR ventil je također koristan i za pregrijavanje, s obzirom na to da regulira kretanje plinova unutar automobila i tako utječe na zdravlje motora.

Cijena EGR ventila kreće se između 50 i 250 eura, a sve je ovisno o tome koji automobil imate i je li moguće popraviti trenutni ventil ili je pak vaš potpuno neiskoristiv. Montiranje nije jednostavno, stoga je najbolje prepustiti taj dio profesionalcu.

Kako održavati ventile i filtere?

EGR ventil treba redovno provjeravati kod mehaničara, preporučuje se i češće od jednom godišnje. Kad god primijetite bilo kakav problem, treba ga odmah riješiti. Nemojte ignorirati čudne zvukove ili ispušne plinove u čudnim, tamnim nijansama na koje niste naučeni. Što prije riješite takve probleme, cijena popravka će biti manja, a i nećete biti u opasnosti tijekom svakodnevne vožnje.

Pokušajte se držati uputa koje ste dobili uz proizvod, s obzirom na to da svaki proizvođač funkcionira drugačije i svaki ima svoje uvjete rada. Zbog toga ono što je najbolje za jedan proizvod, neće biti dobro za drugi.

Online kupovina u trgovini Silux

Mnogi su znatiželjni po pitanju online trgovine i još uvijek nisu sigurni bi li se trebali odlučiti za nju ili ne. Ako kupujete bilo koju od dvije komponente, ili bilo koju sličnu komponentu čija cijena nije niska, uvijek je bolje kupovati online gdje postoji puno veći broj opcija, puno šira ponuda, puno bolje cijene i više akcija.

Silux on-line trgovina je jedan od primjera dobre trgovine iz nekoliko razloga. Prvi je taj da je poslovanje apsolutno transparentno – sve piše javno, uključujući politiku privatnosti, dostavu, načine plaćanja, uvjete povrata i slično. Proizvode možete pregledavati, uspoređivati, tražiti onaj koji vama treba i, najbitnije, filtrirati tako da ne tražite dugo.

Samo trebate znati svoj model automobila i birate između ponuđenih izbora. Uvijek možete sortirati po cijeni, pogledati dodatne karakteristike, ali se i savjetovati s nekim iz online trgovine. Silux se zaista potrudio da vaše iskustvo bude jedinstveno i praktično, bez ikakvih problema.

By admin