Ljetne auto gume

Današnji automobili sastavljeni su od različitih dijelova. Neki dijelovi se mogu pronaći samo u nekim modelima automobila, dok su neki univerzalni, odnosno posjeduju ih svi automobili. Na samu prvu pomisao na automobil, vjerojatno će vam na pamet pasti neki njegovi vidljivi dijelovi, ako ga vizualizirate.

Ljetne auto gume
Kvalitetne ljetne auto gume

Gume na automobilu svakako spadaju u dijelove koji će svakome pasti na pamet. To je potpuno normalno, jer posjeduju ih svi automobili i bez njih se ne bi mogli kretati. A jedan od razloga zašto je dobro odabrati kvalitetne modele auto guma je i povećana sigurnost.

Veća sigurnost na cesti

Auto gume su ono čime automobil dotiče podlogu, a to je najčešće cesta. Stoga nije potrebno niti posebno napominjati koliko je važno da su automobilske gume kvalitetne i neistrošene. A što se pod time podrazumijeva? Gume na automobilu se s vremenom troše i nakon određenog vremena će postati toliko istrošene da više neće dobro prianjati uz cestu. To može dovesti do proklizavanja tijekom vožnje, ali i do puno dužeg zaustavnog puta pri kočenju, što može biti iznimno opasno, a može i značiti razliku između sigurnog zaustavljanja i sudara.

Osim toga, svakako je poželjno imati auto gume prilagođene za vremenske uvjete na cestama, ovisno o godišnjim dobima. Tako se danas mogu odabrati tri vrste:

  • Ljetne 
  • Zimske
  • Cjelogodišnje

Naravno, gume mogu biti na čeličnim felgama ili aluminijskim naplatcima, ovisno o vašim željama.

Ljetne auto gume

Tijekom ljeta, ali i tijekom rane jeseni i tijekom proljeća, na cestama vladaju tvz. ljetni uvjeti. Asfalt je uglavnom topao, a tijekom vrućih ljetnih temperatura može se dosta ugrijati.

https://www.youtube.com/watch?v=yPMj_sA5gK0
Video: Montaža ljetnih guma

To itekako utječe na same gume na automobilu. Stoga se za takve uvjete preporučuju ljetni modeli. Obično se koriste uz naplatke jer tako izgledaju puno atraktivnije na automobilu. 

Posebni modeli za zimu

Kada nastupi zima, a posebno uz snijeg i led na cestama, najbolju zaštitu za vožnju predstavljaju zimske gume za auto. One su nešto drugačijeg profila od ljetnih te omogućuju bolje prianjanje uz podlogu, čak i pri takvim lošim uvjetima.

Zato je vrlo bitno gledati dubinu profila koji se s vremenom troši. Kad on postane jako malen, zimske auto gume više nisu učinkovita zaštita u takvim lošim uvjetima i potrebno ih je zamijeniti.

Cjelogodišnji modeli

Vozači često pri kupnji guma za automobile žele uštedjeti pa umjesto kupnje dva seta guma (zimskih i ljetnih), radije se odlučuju na jedan set cjelogodišnjih guma.

Cjelogodišnji modeli guma
Auto gume GOODYEAR

To su modeli koji bi trebali zadovoljiti vožnju i ljeti i zimi, no imajte na umu da su oni puno slabije kvalitete od jednih i drugih modela. Ako nema nekih ekstremnih uvjeta na cesti, mogu dobro poslužiti. No, primjerice, uz jako puno kiše, snijega i leda, njihove performanse bit će puno lošije od zimskih modela.

Oznake na auto gumama

Sve auto gume koje se mogu pronaći na tržištu imaju različite oznake. No sustav tih oznaka je unificiran i potrebno je samo da znate što koja od njih znači. A oznake su sljedeće:

  • Širina – u milimetrima
  • Profil – omjer visine i širine u postotku
  • Veličina felge – u inčima
  • Indeks nosivosti – prikazuje koliku nosivost guma može podržati
  • Indeks brzine – prikazuje najveću brzinu koja je certificirana

Iako možda na prvu djeluje zbunjujuće, sustav oznaka guma je vrlo razumljiv i kada ustanovite što koja oznaka znači, nećete imati nikakvih problema.

motorističke čizme za sigurniju vožnju

Motorističke čizme za stabilniju i sigurniju vožnju motocikla

Ljubitelji automobila i motocikala, pročitat ćete i sljedeći članak o sigurnosti na cesti s motociklom i opremi koja je stoga prijeko potrebna.

Zamjena guma ljeti i zimi

Kombinacija čelične felge i gume je mnogima idealna kombinacija zimi. Naime, čelične felge su se pokazale kao bolja opcija od naplataka jer puno bolje podnose zimske vremenske uvjete, ali i sol i raznu nečistoću na cesti. Zimi ralice cestu posipavaju sa soli ili sa sitnim kamenčićima kako bi se izbjeglo proklizavanje auta. Naplatci to ne podnose baš najbolje jer ih sol može nagrizati s vremenom, ako se redovito ne čiste. Čelične felge pak s time nemaju problema i mnogi se zato odlučuju za njih tijekom zime.

A još jedno odlično rješenje za vozače koji imaju dva seta guma je da uz set zimskih guma kupe i četiri čelične felge te ih odmah postave na njih. Zamjena guma je tako puno jednostavnija nego u slučaju kada vulkanizer mora prvo skinuti sve četiri ljetne gume s četiri naplatka te ih onda opet postaviti na te iste naplatke. Osim brzine zamjene, mnogi vulkanizeri imaju nešto nižu cijenu zamjene guma na autu, ako se jedan set guma već nalazi na felgama.

By admin