Automobili su svakim danom sve napredniji. Dodaju im se razne funkcije kako bi bili sve primamljiviji kupcima. Tijekom godina su proizvođači izbacili određene dijelove koji više nisu potrebni i zamijenili ih novima, poboljšanima. No, postoje određeni dijelovi za automobile koji se ne mogu tako lako izbaciti jer su osnovni dio rada automobila. U to spadaju i motorna ulja.

Ona su potrebna svakom automobilu, a jedina promjena unazad nekoliko godina događa se vezano uz njihovu kvalitetu. Naime, kvaliteta motornih ulja mora pratiti razvoj novih, naprednijih automobila te se tako u njih dodaju razni aditivi kako bi omogućili nesmetan rad automobila.

Funkcije motornih ulja

Mnogi danas ulijevaju motorna ulja ( https://www.silux.rs/proizvodi/dodatna-oprema/motorna-ulja ) u svoje automobile, a da zapravo nisu niti svjesni čemu ona zapravo služi i za što su sve zaslužna. Zato ćemo ovdje nabrojate neke od osnovnih funkcija:

  • Podmazivanje

Osnovna funkcija motornih ulja je svakako podmazivanje, odnosno da smanjuju trenje kod raznih dijelova motora. U slučaju kada nemate dovoljno motornog ulja, podmazivanje se ne izvodi kako bi trebalo te može doći do velikog oštećenja motora.

  • Odvođenje topline

Motorna ulja služe i za odvođenje topline, odnosno za hlađenje pokretnih dijelova motora. Naravno, ipak najveću ulogu u hlađenju motora ima posebni sustav za hlađenje.

  • Zaštita od korozije

Ovo je ono čega mnogi nisu svjesni, no motorna ulja učinkovito štite i od korozije. A glavni razlog što to mogu je zbog toga što u sebi sadrže razne aditive koji neutraliziraju mogućnost stvaranja korozije.

Viskoznost kao vrlo bitna stavka

Kada se govori o motornim uljima, često će se spomenuti viskoznost. Njome se mjeri gustoća ulja, odnosno je li riječ o gustom ili rijetkom ulju. Naravno, nije dobra niti jedna krajnost. Ako je pregusto, automobil se teže pokreće i potrebno je puno više snage da bi motor mogao raditi. S druge strane, ako je prerijetko, podmazivanje nije potpuno učinkovito i ranije može doći do trošenja pokretnih dijelova motora.

Motorna ulja za nesmetan rad motora auta

Motorna ulja su tako danas prema viskoznosti podijeljena u različite razrede premo normama SAE. Najbolja  su multigradna ulja jer pokrivaju više razreda viskoznosti. Na tržištu možete naći veliki izbor, a niste li sigurni što kupiti, provjerite s proizvođačem vašeg automobila što on preporučuje.

Interesuje vas lanci za snijeg cijena? Onda slijedite linku i pročitajte više informacija o tome.

By admin