Motorno ulje

Mnogi vozači danas možda nisu potpuno upoznati sa svim dijelovima automobila i s njihovim funkcijama. No, većina vozača će odmah znati koji je najvažniji dio automobila. Naravno, riječ je o motoru. To je dio automobila koji služi za njegovu osnovnu funkciju, pokretanje i vožnju. U slučaju njegovog kvara, nećete daleko stići. Zato je vrlo bitno paziti na sve dijelove koji su važni za njegov ispravan rad. 

Motorna ulja spadaju u ono što je svakako važno za ispravan rad motora. Ona između ostalog podmazuju njegove glavne dijelove kako ne bi došlo do njihovog oštećenja zbog prevelikog trenja.

Redovito provjeravajte razinu motornog ulja u autu

Motorna ulja u automobilu su iznimno važna kao što je već navedeno, stoga morate redovito paziti da je njihova razina na optimalnoj razini. To vrlo lako i sami možete napraviti. Potrebno je da otvorite poklopac motora i pronađete spremnik za motorno ulje. Ako ne znate gdje se točno nalazi, pogledajte upute u knjižici koju ste dobili s vozilom. A daljnji postupak provjere razine je sljedeći:

Razina motornog ulja treba biti na optimalnoj razini.
Redovito morate paziti da je razina motornog ulja na optimalnoj razini. To vrlo lako i sami možete napraviti.
 • Otvorite spremnik za motorno ulje
 • Izvucite šipku i dobro je očistite
 • Vratite je u spremnik i ponovo izvucite te provjerite razinu ulja na njoj

Kako bi razina bila zadovoljavajuća, morate vidjeti da se ulje nalazi između min i max oznake. Ima li ga premalo, svakako ga što prije dolijte.

Dugotrajan rad motora bez poteškoća

Automobilska motorna ulja prije svega moraju biti kvalitetna, a osim toga, moraju se redovito mijenjati u automobilu. Svaki proizvođač ima neke svoje smjernice kada je riječ o zamjeni, ali većina proizvođača preporučuje zamjenu svake godine ili svake dvije godine ili nakon prijeđenih 100.000 kn, ovisno o tome što prije nastupi. 

Automobilska motorna ulja moraju se redovito mijenjati.
Automobilska motorna ulja moraju se redovito mijenjati u automobilu.

Kada se to radi po tim preporukama, može se očekivati sljedeće:

 • Neće dolaziti do korozije i habanja dijelova motora
 • Motor će raditi učinkovitije
 • Manje štetnih tvari će se izbacivati u atmosferu
 • Automobil će trošiti nešto manje goriva

Zato svakako nemojte zanemariti te preporuke proizvođača, a ujedno i uvijek uz njih mijenjajte filtar ulja koji spada u dodatnu opremu za auto.

Oznake na pakiranjima autoopreme

Motorna ulja spadaju u autoopremu koju će svaki vozač morati više puta kupiti. U trgovinama s autopremom i dodatnom opremom za auto je izbor vrlo velik pa se mogu odabrati ona različitih oznaka, ali i od različitih proizvođača. Većina kupaca će se najčešće odlučiti za poznatije proizvođače kao što su Castrol, Shell, Mobil i slični koji su se već dokazali svojom kvalitetom i kod drugih proizvoda. No, mnogi će imati problema s oznakama na pakiranjima.

Kod problema s oznakama na motornom ulju, potražite preporuku proizvođača vašog auta.
Ako imate problema s oznakama na pakiranjima motornog ulja, potražite preporuku proizvođača vašog auta.

Najbolja preporuka je potražiti preporuku proizvođača vašeg automobila. Naime, svaki proizvođač preporučuje motorno ulje određenih oznaka koje se dugoročno pokazalo kao najbolja opcija. Zato svakako pokušajte kupiti baš to koje preporučuje proizvođač i možete biti sigurni da će to biti najbolja opcija za vaš motor.

Kupnja dijelova za auto u web trgovinama

Motorna ulja za auto se danas osim u fizičkim trgovinama s autoopremom, supermarketima, benzinskim postajama i slično mogu kupiti i u web trgovinama. Upravo u njima ćete često pronaći i odlične cijene koje su dosta niže od ostalih mjesta. Zbog toga se sve više vozača baš i odlučuje na internetsku kupnju. Razlog niže cijene je činjenica da takve trgovine imaju samo skladište iz kojeg isporučuju robu te im nije potrebno toliko ljudi za cijelu operaciju kao što je slučaj kod fizičkih trgovina. 

Najbolje web stranice za kupnju autodijelova | Kako kupiti dodatno opremu za auto online

Također, online kupnja je i vrlo jednostavna i brza jer u većini slučajeva ćete na jednom mjestu pronaći sve što vam je potrebno, bilo da se radi o dodatnoj opremi za auto ili o autodijelovima.

Kupnja dodatne opreme za auto

Dodatna oprema za auto je vrlo širok pojam i pod tim pojmom ne podrazumijevaju svi iste proizvode. Primjerice, dodatna oprema za auto mogu biti:

 • Akumulatori
 • Auto žarulje
 • Razne vrste tekućina
 • Sredstva za autokozmetiku
 • Sredstva za autoakustiku itd.

U većini web trgovina ćete tako pronaći razne kategorije tih proizvoda i unutar tih kategorija dodatne podkategorije ili proizvode. Na taj način ćete puno lakše pronaći dodatnu opremu za auto koja vam je potrebna jer će sve biti lijepo sortirano.

No, kupnja dodatne opreme za auto putem web trgovina ima još jednu prednost. Naime, bit će dovoljno da odaberete model i godinu proizvodnje svog auta te će vam biti predstavljeni samo oni proizvodi koji mu u potpunosti odgovaraju.

By admin