popularni autodjelovi

Pitate li neke starije vozače kakvih se problema s vozilom iz prošlosti sjećaju, mnogi će se vjerojatno prisjetiti problema s pronalaskom rezervnih dijelova. Nekada dok internet nije imao toliko naprednih mogućnosti, neki dio za auto mogao se pronaći isključivo obilaskom raznih trgovina s autodijelovima. To je iziskivalo puno napora i vremena, a često se neki dio i nije mogao pronaći.

Srećom, danas imamo internet, uz brojne web trgovine s autodijelovima dolazak do njih nikada nije bio jednostavniji i brži, odnosno sve se može obaviti uz nekoliko klikova mišem i sve naručeno stiže na kućnu adresu.

Potrošni dijelovi za auto

Upravo su potrošni dijelovi za auto oni što vozači najčešće kupuju. Ima ih raznih i ovise od modela do modela, ali najčešće su tu:

Sve to se zbog popularnosti danas može pronaći i na raznim mjestima, kao što su benzinske postaje, veliki supermarketi i slično, odnosno nisu rezervirani isljučivo za specijalizirane trgovine s dijelovima za auto. No, pri kupnji svakako ne treba štedjeti, već se odlučiti za one koje su izradili poznati proizvođači koji su se već istaknuli na tržištu.

Akumulatori kao pokretači auta

Kada se spominju dijelovi za auto koje će svaki vozač koji ima vozilo par godina morati barem jednom promijeniti, ne mogu se ne spomenuti auto akumulatori. Oni služe za napajanje svih električnih dijelova za auto, a između ostalog su vrlo važni i pri paljenju. Naime, ako dođe do njegovog kvara, automobil se neće moći pokrenuti. Problem je što ne postoji prikaz neke razine njegove napunjenosti kako biste otprilike znali koliko ga još možete koristiti.

Razlog zbog kojega je akumulator mnogim vozačima jedan od ne baš popularnih autodijelova je činjenica da se često dogodi da se pokvari baš u nekom važnom trenutku, primjerice pri odlasku na posao i sl. Zato pri kupnji novog nemojte štedjeti već kupite odgovarajući model.

Motorna ulja za dugi vijek motora

Kako je motor jedan od najvažnijih i najskupljih dijelova za auto, vrlo je bitno paziti na njegov optimalan rad. Jedan od načina na koji ga možete „paziti“ je redovita izmjena motornog ulja. Svaki proizvođač propisuje koje motorno ulje biste trebali koristiti i svakako taj savjet uzmite u obzir. Naime, budete li točili neko motorno ulje nešto slabije kvalitete, to bi se mogli osjetiti na performansama motora, ali moglo bi dovesti i do njegovog kvara.

Ovakvi dijelovi za automobil mogu se pronaći na raznim mjestima pa ne biste trebali imati problema s njihovim pronalaskom.

popularni autodjelovi
Svaki proizvođač propisuje koje motorno ulje biste trebali koristiti.

Brza online kupnja autodijelova 

Autodijelovi se danas mogu vrlo brzo kupiti i putem web trgovina. Kupnja na ovaj način je još dodatno olakšana jer na većini mjesta možete unijeti ova 3 podatka za svoj auto:

  • Marku
  • Model
  • Godinju proizvodnje

Nakon što to odaberete, bit će vam prikazani samo kompatibilni autodijelovi. Primjerice, ako odaberete amortizere i slične dijelove, a odabrali ste ta 3 parametra, bit će vam prikazani samo oni amortziteri koji su dostupni za vaše vozilo. Isto tako, ako se odlučite za ovjes, prikazat će vam se svi dijelovi za auto koji se mogu postaviti na vaše vozilo. To će drastično smanjiti količinu pregledavanja velikog broja različitih web trgovina u potrazi za onim idelanim modelom

Amortizeri su važni za komfor pri vožnji

Amortizeri za auto imaju brojne funkcije, ali kao najznačajnije mogu se istaknuti sljedeće:

  • Smanjenje poskakivanja auta
  • Smanjenje nagiba
  • Veći komfor pri vožnji po rupama itd.

Oni također kontroliraju sve kretnje ovjesa auta, a ujedno omogućuju i dosljedno kočenje. Naravno, pri prelasku preko neravnih terena, auto s ispravnim amortizerima ne bi trebao imati nikakve probleme s time. Također, amortizeri će na sebe preuzeti određeno trošenje drugih sustava te će tako osigurati dugotrajan rad i njih. Zbog svega navedenog će smanjiti umor voača. 

kvalitetni amortizeri za auto
Amortizeri za auto imaju brojne funkcije.

Zato se svakakako savjetuje da redovito provjeravate stanje svojih amortizera jer će oni utjecati i na automobilski ovjes. On je zadužen za preuzimanje svih vibracija i sila koje se javljaju tijekom vožnje i također će vozačima osigurati mirniju i udobniju vožnju. Zbog vožnje po neravnih terenima, određene stvari se mogu malo pomaknuti i nakon toga će se osjetiti da ovjes auta više nije onako udoban kao inače. Zato i njega svakako provjerite barem jednom godišnje, kako biste bili sigurni da je dobro postavljen i da ćete se zbog toga voziti udobno.

By admin