razhladni sustavi za auto

Razmišljamo li u automobilima u cjelini, vjerojatno će se svi složiti da je motor njihov najvažniji dio. On je pokretač svega pa je stoga iznimno važno da je on ispravan. Postoje razni načini na koje možete utjecati na njegov dugotrajan i ispravan rad. Jedan od načina je i da ga redovito provjeravate kod automehaničara te redovito mijenjate one autodijelove koji su nužni za njegov rad (motorno ulje, svi potrebni filteri itd.).

Osim toga, vrlo važna komponenta su i rashladni sustavi automobila. Oni su sastavljeni od više različitih dijelova koji motoru osiguravaju optimalnu temperaturu, odnosno kako se on ne bi pregrijavao.

Funkcija rashladnih sustava automobila

Rashladni sustavi automobila imaju jednu glavnu funkciju, a to je osiguravanje optimalne temperature motora, odnosno sprječavaju njegovo pregrijavanje što bi moglo dovesti do njegovog kvara, a ujedno i vrlo skupih popravaka. U prošlosti se koristilo hlađenje na zrak, no u današnje automobile se ugrađuju posebni rashladni sustavi jer zbog svoje snage hlađenje putem zraka više nije dovoljno. Danas su auti sve jači, a zbog toga se prilikom njihovog rada stvaraju vrlo visoke temperature pa je dobar sustav hlađenja neophodan.

automobilski rashladni sustavi
Rashladni sustavi automobila imaju glavnu funkciju osiguravanje optimalne temperature motora.

Osim gore navedene funkcije, automobilski rashladni sustavi su važni i za osiguravanje ugodne tempereture u unutrašnjosti vozila, tako što vozač koristi klima uređaj. Klima za auto je nekada davno bila dio opreme luksuznijih auta, a danas je postala gotovo dio serijske opreme.

Dijelovi za hlađenje motora

Iako se rashladni sustav auta koji je zaslužan za hlađenje motora sastoji od puno malih dijelova, možemo izdvojiti one najvažnije:

Najvažniji je svakako hladnjak motora. On se u vozila ugrađuje na ono mjesto na kojem će biti najbolji protok zraka, a kod većine vozila je to odmah iza maske, s prednje strane. Hladnjak motora se sastoji od brojnih kanalića kroz koje prolazi rashladna tekućina. Termostat je zapravo jedan ventili koji otvara protok rashladne tekućine prema hladnjaku, u slučaju kada je ona zagrijana. Nakon što se dovoljno ohladi, ventil će se zatvoriti.

Redovita provjera kod automehaničara

Rashladni sustavi u autu bi se trebali redoviti provjeravati. Primjerice, mnogi vozači će barem jednom godišnje posjetiti svog automehaničara kako bi po potrebi promijenili motorno ulje i razne potrebne filtere. Tada je najbolje zatražiti od automehaničara da vam provjeri i stanje rashladnog sustava. Jer najčešće do problema dolazi u najtoplijim danima i u najnezgodnijem trenutku. Primjerice, kada krenete autom na more, vani je vrlo visoka temperatura, a klima vam prestane raditi. 

Zato je bolje sve na vrijeme provjeriti kako kasnije ne biste imali problema. Često je u takvim slučajevima moguće i popraviti te kvarove bez potrebe za kupnjom novog dijela za auto pa ćete sigurno jeftinije proći.

rashladni sustavi za auto
Rashladni sustavi u autu bi se trebali redoviti provjeravati.

Kupnja autodijelova u web trgovinama

Ako i na kraju ipak i dođe do kvara neke od komponente rashladnog auto sustava, vjerojatno će biti dovoljno da zamijenite samo jednu od tih komponenti. A ponekad će biti i dovoljno da zamijenite i još neki manji unutarnji dio. Primjerice, ako dođe do kvara kompresora klime, ponekad će biti dovoljno da se zamijeni samo neki njegov dio, umjesto da kupujete cijeli dio. 

Osim toga, autodijelove koji su vezani uz hlađenje na autu uvijek možete potražiti u web trgovinama. Riječ je o tipskim autodijelovima pa je vrlo važno koji ćete model kupiti. Zbog toga je online kupnja puno bolje rješenje jer će biti dovoljno odabrati svoju marku, model i godište auta i prikazat će vam se samo oni dijelovi koje ćete stvarno i moći ugraditi u auto.

Klima za auto za ugodniju vožnju

Kada ljeti temperature odu jako visoko, vožnja u autu bi bila gotovo neizdrživa ako ne bi imali neki oblik hlađenja. Klima za auto je zato mnogima spas za vožnju ljeti. Osnovni dio tog cijelog sustava hlađenja unutrašnjosti je kompresor klime koji služi za pretvaranje toplog zraka iz kabine u rashlađeni. 

Ako primijetite da vam je u autu toplo čak i nakon što ste upalili auto klimu, vjerojtno je riječ o kvaru nekog od dijelova tog sustava. Kompresor klime može biti jedan od uzroka kvara, a ponekad će biti i dovoljno ponovo napuniti sustav klime novim plinom koji se koristi za rad tog sustava. Ako je ipak riječ o kvaru kompresora automobilske klime, pronađite novi u nekoj od trgovina s autodijelovima i zamijenite ga te opet uživajte u ugodnoj vožnji u rashlađenom autu.

By admin