Jedan od složenijih sustava u automobilu zasigurno je ispušni sustav. On se sastoji od brojnih dijelova koji služe kako bi automobili učinkovito izbacivali plinove koji su suvišni, ali ujedno i što manje onečišćavali okoliš. Upravo problem onešićenja okoliša je nešto oko čega su se vodile razne polemike u posljednjih nekoliko godina. Automobili su sve snažniji i samim time je zagađenje od ispuštavanja plinova u okoliš bilo sve veće.

Tako se danas koriste brojni autodijelovi koji se ugrađuju u automobile kako bi pomoglo o smanjenju tog onečišćenja, kao što su EGR ventili. No, jedan od itekako važnih dijelova u cijeloj toj priči je katalizator za auto.

Povijest auto katalizatora

Jedan od neizostavnih dijelova svakog automobila danas, bilo da je riječ o onom s benzinskim ili dizelskim motorom, svakako je auto katalizator. Na europskom tržištu su se tako već 1986.g. pojavili prvi modeli automobila s ugrađenim katalizatorom. Tada su imali posebne oznake kako bi kupcima dali do znanja da ga sadrže. Velika promjena dogodila se 1993.g. kada je uvedena posebna norma za emisije goriva u Europi, tzv. Euro 1 norma, što je značilo obaveznu ugradnju katalizatora u automobile. 

Na europskom tržištu su se tako već 1986.g. pojavili prvi modeli automobila s ugrađenim katalizatorom.

Proizvođači koji bi se oglušili na tu odredbu, nisu mogli prodavati svoje modele automobila u europskih državama. Te norme su se tijekom godina sve više pooštravale pa je automobilski katalizator postao jedan od iznimno važnih autodijelova.

Dijelovi katalizatora

Pogledamo li pobliže auto katalizator, mogu se razlikovati njegova 4 osnovna dijela:

  • Kućište – ima oblik cilindra i obloženo je toplinskom izolacijom. 
  • Prijenosnik – sastoji se od velikog broja malih kanala kojima cirkuliraju ispušni plinovi. Može biti izrađen od metala, keramike i aluminij-magnezij silikata. Upravo ta zadnja vrsta je najčešća jer se pokazala najdugotrajnijom.
  • Srednji sloj – pokriva prijenosnik i ima porozna svojstva.
  • Katalitički aktivni sloj – glavni zadatak je da izazove kemijsku reakciju kada dođe u doticaj sa štetnim sastojcim ispušnih plinova te da ih neutralizira. Upravo zbog toga je ovo i najvažniji dio katalizatora za auto.
Pogledamo li pobliže auto katalizator, mogu se razlikovati njegova 4 osnovna dijela

Razlike između dizelskih i benzinskih motora

Automobili s benzinskim i dizelskim motorima se razlikuju u brojnim karakteristikama, a između ostalog i u ispušnom sustavu. Dizelski motori poznatiji su kao nešto veći zagađivači pa sadrže drugačije vrste katalizatora. Tako se u automobile koji posjeduju dizelske motore ugrađuju oksidacijski auto katalizatori čija zadaća je smanjivanje količine ugljičnog monoksida i HC ugljikovodika.

U automobile s benzinskim motorom se ugrađuju trostruki katalizatori koji imaju istu zadaću kao i oni za dizelske motore, samo uz nešto drugačiji princip rada.

Vodite brigu o svim dijelovima u automobilu

Kao što je ranije navedeno, automobili su sastavljeni od mnogo autodijelova koji imaju svoju funkciju. Ukoliko dođe do problema s jednim od njih, to može imati dalekosežne posljednice i na brojne druge dijelove automobila što na kraju može dovesti do nešto većeg kvara.

Ista stvar je i s katalizatorom za auto. On je zadužen za učinkovito neutraliziranje štetnih ispušnih plinova i u slučaju njegova kvara, on neće obavljati svoju funkciju kako treba te to može imati ozbiljne posljedice. Primjerice, morate li na tehnički pregled sa svojim automobilom, a imate li neispravan katalizator u autu, vrlo vjerojatno ćete pasti na eko testu. Isto tako, problem s katalizatorom se može preseliti na motor što može dovesti do njegova kvara. A to je vrlo opasno, i za samu vožnju, ali i za vaš novčanik.

Lako do autodijelova u specijaliziranim trgovinama

Autodijelovi se danas mogu lako pronaći i kupiti u brojnim trgovinama koje ih prodaju. Možete pronaći specijalizirane trgovine s autodijelovima koje prodaju samo robu određenih proizvođača, ali i one koje prodaju robu raznih proizvođača te koje ujedno nude i brojne univerzalne autodijelove koji će odgovarati u svaki model automobila. Naravno, ako je ikako moguće, radije kupujte tipske autodijelove koji odgovaraju baš vašem modelu vozila jer će oni zasigurno dulje trajati.

Autodijelovi se danas mogu lako pronaći i kupiti u brojnim trgovinama koje ih prodaju.

Isto tako, nudi vam se mogućnost kupnje autodijelova i online. Mnogim vozačima je to postao omiljeni način kupnje jer puno brže mogu pronaći ono što im je potrebno. Naime, autodijelovi u web trgovinama se uglavnom mogu pretraživati prema modelu i godini proizvodnje vašeg auta pa će vam se na taj način prikazati samo oni autodijelovi koji su potpuno kompatibilni. Na ovaj način možete puno brže pronaći ono što vam je potrebno. Ali naravno, uvijek se možete odlučiti za klasično pretraživanje autodijelova u raznim kategorijama, ako točno znate koji dio za auto tražite.

By admin