Univerzalni i tipski auto tepisi

Tepis za auto slove za takozvane čuvare interijera automobila, a istovremeno omogućuju i ugodnije putovanje. Auto tepisi se ubrajaju u dodatnu opremu automobila, no nalaze se u gotovo svakom automobilu. Ulaganje u njih je vrlo isplativo jer oni često nisu previše skupi, a vrlo su čvrsti i izdržljivi. Oni mogu biti:

  • univerzalni – za sve modele automobila
  • tipski – izrađeni po mjeri automobila, odnosno prema konkretnom tipu automobila.

Nakon odabira vrste, slijedi odabir materijala od kojeg će oni biti izrađeni. Mogućnosti su sljedeće:

  • oni napravljeni od tekstila
  • oni napravljeni od gume

Univerzalni i tipski auto tepisi

Auto tepisi najčešće se prodaju kao setovi koji se sastoje od dva prednja i dva stražnja komada, a ponekad mogu sadržavati, mnogi se često odlučuju i za dodatno korito prtljažnika što će odlično poslužiti osobama koje u svojim automobilima prevoze teret. Vozači se najčešće odlučuju za kupnju univerzalnih modela jer su vrlo lako dostupni u brojnim trgovinama.

Auto tepisi po mjeri
Auto tepisi čuvaju unutrašnjost automobila

Također, auto tepisi izrađeni po mjeri su nešto skuplji od univerzalnih. Njihova prednost je ta da bolje prijanjaju i odgovaraju konkretnom modelu automobila, savršeno prate liniju vozila te imaju sustav za učvršćivanje za vozačko i/ili suvozačko mjesto. Njih karakterizira i visoka kvaliteta i dugotrajnost. 

Ukoliko se odlučite na kupnju modela koji su izrađeni po mjeri, možete zaboraviti na ispucale i pokidane i dimenzijama neodgovarajuće tepihe kakve možete pronaći u supermarketima. Oni će pristajati vašem automobilu kao saliveni, a u ponudi su čak i modeli s učvršćivačima kojima se mogu fiksirati za tapecirani pod automobila.

Važnost auto tepiha na vozačkom mjestu

Zbog lokacije papučice za kvačilo, kočnicu i gas, ispod vozačeva sjedala, vrlo je važno da auto tepisi koji se tu nalaze budu fiksirani na mjestu. Ukoliko se odlučite za univerzalne modele, neki od njih pružaju mogućnost rezanja viška materijala i oblikovanja rubova te time odgovaraju različitim modelima automobila.

Neuništivi auto tepisi
Gumeni auto tepisi

Guma tepisi za auto je za jednostavno održavanje

Kako što je naglašeno na početku, postoje tekstilni i gumeni tepisi za automobile. Najveća prednost gumenih tepiha za auto je to što se lakše čiste te su otporni na vodu. Možete ih sami očistiti u autopraonici tako što ih izvadite i polijete vodom, iščetkate i vratite u vozilo nakon što su se ocijedili. Tom činjenicom dolazimo i do toga da ako imate gumi tepihe za auto, nećete morati brinuti o vanjskim vremenskim uvjetima tijekom njihovog čišćenja.

Video: Savjeti za čišćenje autotepiha Gledring

Također, gumi tepisi za auto odlično zadržavaju prljavštinu pa ne morate brinuti jeste li u automobil ušli blatnjave obuće te gdje ćete odložiti mokar kišobran. Sve što trebate napraviti je izvaditi ih i ocijediti višak vode ili ih oprati, ako su uprljani blatom. Ono što se najčešće navodi kao nedostatak automobilskih gumenih tepiha je njihova estetika. Naime, oni najčešće dolaze samo u crnoj boji te nisu posebno elegantni. 

Tekstilni modeli nude višu razinu estetike

Tekstilni tepisi za auto najčešće dolaze u varijanti da su sašiveni po mjeri određenog modela automobila. Njihova mana je to što nisu vodootporni, iako podnose manje količine vlage ili snijega. Najčešća boja u kojoj oni dolaze također je crna, ponekad i siva, ali kod njih je moguće izabrati šavove različitih boja što automobilu pruža drugačiji i svježiji izgled. Za razliku od gumi tepiha za auto, njih je teže čistiti, a potrebno je koristiti usisivač i četku za čišćenje. 

Korito prtljažnika za dodatnu čistoću

Osim tepiha, iz ponude autoopreme se može odabrati i automobilsko korito prtljažnika, posebno ono izrađena od gume. Gumeno korito prtljažnika smatra se najboljom i najefikasnijom zaštitom za prtljažnik automobila, a istodobno je i vrlo isplativ jer nema visoku cijenu. Korito za prtljažnik auta štiti originalni izgled automobila te se dimenzijama potpuno prilagođava prtljažniku. Kako na dno svog prtljažnika ne biste morali stavljati deke ili vrećice kako biste ga zaštitili od prljavštine i vlage, najbolji izbor je kupnja gumenog korita za prtljažnik jer on u potpunosti štiti  prtljažnik od prljavštine i vlage jer je odgovarajućih dimenzija i vodootporan.

Ako do sada već niste koristili korito prtljažnika, evo nekoliko osnovnih uputa za njegovo postavljanje u prtljažnik automobila i održavanje prtljažnika: 

  • prije postavljanja dobro očistite prtljažnik
  • nakon nekoliko korištenja i prenošenja stvari, vadite korito te njega i okolni prostor prtljažnika usisavajte i perite
  • gumeno korito za prtljažnik perite vodom i osušite prije vraćanja u prtljažnik

Brojne trgovine s autodijelovima i autoopremom nude veliki izbor ovog odličnog dodatka za auto pa provjerite njihovu ponudu i odlučite se za najbolji model.

By admin