Klima za auto

Većina današnjih automobila već ima ugrađen klima uređaj. Nekada to nije bio slučaj pa je vožnja tijekom ljetnih mjeseci bili poprilično neugodna. Vozači su tada jedino mogli otvoriti prozor i nadati se dašku vjetra koji će ih ohladiti. Kako je napredovala tehnologija u automobilskoj industriji, tako smo vidjeli i odlično rješenje u vidu klima uređaja u autu koji je omogućio ugodnu vožnju autom čak i tijekom ljetnih mjeseci.

Kako biste bili sigurni da će sve uredno raditi i da ćete se moći dobro rashladiti, vrlo je važno da kompresor klime u autu bude ispravan. Zato ga se svakako isplati provjeravati.

Važan dio rashladnog sustava auta

Iako je rashladni sustav automobila sastavljen od više različitih komponenti od kojih je svaka zadužena za određeni dio, kompresor klime za auto je svakako jedan od najvažnijih dijelova cijelog sustava. On se aktivira svaki put kada u automobilu uključite klima uređaj. On tada tlači plin za hlađenje koji dolazi do kondenzatora te se hladi na temperaturu okoline. Nakon toga se počinje dalje širiti i kako mu pada temperatura, tako hladi unutrašnjost automobila.

Kompresor klime za auto
Kompresor klime za auto je važan dio klima uređaja

Stoga, ako ova komponenta rashladnog sustava zakaže, osjetit ćete to tako što vas zrak u unutrašnjosti automobila neće hladiti.

Održavanje kompresora klime

Kako biste što duže mogli uživati u rashlađenom autu tijekom vrućih ljetnih mjeseci, potrebno je redovito održavati automobilski kompresor klime, a ujedno je dobro obratiti pažnju na sljedeće:

  • Redovito mijenjajte filter klime (često ga nazivaju i filter kabine) 
  • Primijetite li da vam klima slabo hladi, možda će biti dovoljna dopuna plina u sustavu (to možete obaviti u brojnim automehaničarskim radnjama koje nude i tu uslugu)
  • Povremeno palite klima uređaj čak i onda kada vam to nije potrebno, npr. tijekom zimskih mjeseci, kako bi sve bilo dobro podmazano unutar rashladnog sustava
  • U slučaju da primijetite bilo kakve anomalije u radu rashladnog sustava, provjerite o čemu se radi kod nekog automehaničara

Gubitak rashladnog plina

Brojni autodijelovi na automobilu podložni su kvarovima. Ista stvar je i s dijelovima rahladnog sustava. Jedan od razloga zbog kojeg može doći do kvara kompresora klime za auto je i gubitak rashladnog plina. On je zaslužan za učinkovito hlađenje. Mnogi misle da se on gubi ovisno o tome koliko je automobil star. No, to nije baš tako.

Kompresor klime za auto
Kompresor klima uređaja se tijekom rada podmazuje uljem

Naime, bez obzira koji automobil imate i bez obzira na njegovu starost, svake godine se iz rashladnog sustava gubi otprilike 3 do 7 % rashladnog plina. Zbog svega toga pada i njegova učinkovitost. 

Ako dođe do toga, punjenje rashladnog plina će vjerojatno riješiti sve moguće probleme vezane uz slabije hlađenje i sl.

Pronađite odgovarajući kompresor klime

U slučaju da punjenje rashladnog plina ne pomaže, odnosno kada je došlo do kvara kompresora klime, morat ćete kupiti novi. On, kao i sve ostale komponente rashladnog sustava spada u tipske autodijelove, odnosno one koji se proizvode za točno određeni model auta. Zato pri kupnji morate potražiti odgovarajući model, odnosno onaj koji odgovara vašem modelu auta. Ako ćete kupnju obaviti sami, vrlo jednostavno to možete napraviti ako se odlučite za kupnju u nekom specijaliziranom web shopu koji prodaje autodijelove. Tamo je potrebno samo odabrati vaš model auta i njegovo godište te će vam biti ponuđen samo onaj model auto kompresora klime koji vam odgovara. 

Kako zamijeniti kompresor klime za auto

No, želite li se ipak odlučiti za tradicionalni način kupnje, možete posjetiti i neku klasičnu trgovinu s autodijelovima. Ako pak niste sigurni što morate točno kupiti, tamo možete zatražiti savjet prodavača koji će vam pronaći odgovarajući model.

Autodijelovi u lokalnim i web trgovinama

Autodijelovi se danas mogu kupiti u lokalnim, ali i u web trgovinama. Sve više vozača odlučuje se za ovu drugu opcija zato što ima brojne prednosti u odnosu na klasičnu kupnju. Autodijelovi u web trgovini su vrlo jednostavno sortirani u različite kategorije, primjerice:

  • Ispušni sustav
  • Rashladni sustav
  • Rasvjeta
  • Ovjes i pogon itd.

Otvaranjem tih kategorija pronaći ćete jako mnogo različitih autodijelova za sve modele vozila, od onih univerzalnih do tipskih. Univerzalni autodijelovi mogu se koristiti na različitim modelima automobila, dok se tipski autodijelovi mogu koristiti isključivo na onima za koje su namijenjeni.

Još jedna od prednosti kupnje autodijelova online je ogroman broj različitih na jednom mjestu, a sve je dostupno u svega nekoliko klikova mišem. Zapravo, potrebno je samo naručiti željeni dio za auto, platiti i pričekati nekoliko dana dok vam ne stigne na kućnu adresu.

popularni autodjelovi

Nikad lakše i brže do dijelova za auto

Pitate li neke starije vozače kakvih se problema s vozilom iz prošlosti sjećaju, mnogi će se vjerojatno prisjetiti problema s pronalaskom rezervnih dijelova.

By admin