Jednom kada kupite novi automobil ili kada kupite rabljeni automobil, morate obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prije svega, vrlo je važno da provjerite knjižicu vozila i pročitate što u njoj piše. Iako vam se možda čini da ćete sve sami shvatiti i da to nije potrebno, u njoj se mogu pronaći i vrlo korisne informacije koje se tiču servisa. Naime, tamo ćete u većini slučajeva pronaći preporučene intervale za zamjenu određenih autodijelova.

Naravno, nećete pronaći informacije o baš svim dijelovima auta, već samo o onim najznačajnijim i onih koji se pri vožnji najviše troše. Jedan od njih je i zupčasti remen i svakako se potrudite da ga zamijenite u intervalu koji je preporučio proizvođač.

Općenito o zupčastom remenu

Zupčasti remen automobila spada u dijelove automobila koji se s vremenom troše i svakako ćete ga u određenom trenutku morati zamijeniti. Ukoliko to ne učinite na vrijeme, riskirate njegovo pucanje, a u tom slučaju će cijena popravka biti drastično veća od cijene zamjene. 

Engleski naziv za zupčasti remen auta je timing belt pa ga se još može nazivati i vremenskim remenom. Njegova glavna funkcija je pokretanje bregaste osovine koja određuje kada će se određeni ventil otvoriti i zatvoriti. Remenica koja je spojena s radilicom je zadužena za pokretanje zupčastog remena.

Čitajte i sljedeći članak: Dio za smanjenje toksičnih plinova iz auta

Auto katalizator je dio ispušnog sustava automobila i kako bi bio što učinkovitiji, postavlja se što bliže motoru,

Pucanje zupčastog remena

Najgori scenarij koji vam se može dogoditi je pucanje zupčastog remena. Ako do toga dođe, bregasta osovina ne može više raditi, tj. ne može više otvarati i zatvarati ventile, dok se istovremeno radilica i dalje okreće. Ona je povezana s klipovima preko klipnjača i to će dovesti do njihovog sudaranja. 

Ukoliko pri tome dođe samo do oštećenja ventila, možete se smatrati sretnim jer u tom slučaju će popravak biti nešto lakši i jeftiniji. No, ukoliko uništeni ventil ošteti glavu motora, klip i komoru za sagorijevanje, neće vam pomoći ništa osim zamjene motora.

Intervali zamjene ovog dijela za auto

Svaki proizvođač će dati svoju preporuku kada je vrijeme da zamijenite zupčasti remen na automobilu. No, uglavnom se on kreće oko 100 000 km. No, kako biste bili sigurni da je s njime sve u redu, svakako se preporuča da ga redovito kontrolirate. Primjerice, prilikom svakog redovnog servisa automobila, zamolite da vam provjere i njegovo stanje.

Ispod svakog automobila nalazi se (ili bi se barem trebao nalaziti) katalizator, čija je zadaća smanjenje toksičnih ispušnih plinova. Čitajte više …

By admin