Motorna ulja imaju mnogo funkcija

Automobili su svakim danom sve napredniji. Dodaju im se razne funkcije kako bi bili sve primamljiviji kupcima. Tijekom godina su proizvođači izbacili određene dijelove koji više nisu potrebni i zamijenili ih novima, poboljšanima. No, postoje određeni dijelovi za automobile koji se ne mogu tako lako izbaciti jer su osnovni dio rada automobila. U to spadaju i motorna ulja.

Ona su potrebna svakom automobilu, a jedina promjena unazad nekoliko godina događa se vezano uz njihovu kvalitetu. Naime, kvaliteta motornih ulja mora pratiti razvoj novih, naprednijih automobila te se tako u njih dodaju razni aditivi kako bi omogućili nesmetan rad automobila.

Funkcije motornih ulja

Mnogi danas ulijevaju motorna ulja ( https://www.silux.rs/proizvodi/dodatna-oprema/motorna-ulja ) u svoje automobile, a da zapravo nisu niti svjesni čemu ona zapravo služi i za što su sve zaslužna. Zato ćemo ovdje nabrojate neke od osnovnih funkcija:

  • Podmazivanje

Osnovna funkcija motornih ulja je svakako podmazivanje, odnosno da smanjuju trenje kod raznih dijelova motora. U slučaju kada nemate dovoljno motornog ulja, podmazivanje se ne izvodi kako bi trebalo te može doći do velikog oštećenja motora.

  • Odvođenje topline

Motorna ulja služe i za odvođenje topline, odnosno za hlađenje pokretnih dijelova motora. Naravno, ipak najveću ulogu u hlađenju motora ima posebni sustav za hlađenje.

  • Zaštita od korozije

Ovo je ono čega mnogi nisu svjesni, no motorna ulja učinkovito štite i od korozije. A glavni razlog što to mogu je zbog toga što u sebi sadrže razne aditive koji neutraliziraju mogućnost stvaranja korozije.

Viskoznost kao vrlo bitna stavka

Kada se govori o motornim uljima, često će se spomenuti viskoznost. Njome se mjeri gustoća ulja, odnosno je li riječ o gustom ili rijetkom ulju. Naravno, nije dobra niti jedna krajnost. Ako je pregusto, automobil se teže pokreće i potrebno je puno više snage da bi motor mogao raditi. S druge strane, ako je prerijetko, podmazivanje nije potpuno učinkovito i ranije može doći do trošenja pokretnih dijelova motora.

Motorna ulja su tako danas prema viskoznosti podijeljena u različite razrede premo normama SAE. Najbolja  su multigradna ulja jer pokrivaju više razreda viskoznosti. Na tržištu možete naći veliki izbor, a niste li sigurni što kupiti, provjerite s proizvođačem vašeg automobila što on preporučuje.

Interesuje vas lanci za snijeg cijena? Onda slijedite linku i pročitajte više informacija o tome.

About: admin